Herstelloopjes en moet je nu trainen in kilometers of minuten?

Herstelloopjes en moet je nu trainen in kilometers of minuten?

Kilometers of minuten?
Ik raad altijd aan om minuten te lopen en niet in kilometers.  Waarom? Een goede hardloper loopt bijvoorbeeld 32 kilometer (max.). in iets meer dan twee uur, maar voor een recreatieve hardloper betekent deze afstand uren training en enorme inspanning, meer een slijtageslag dan een training die iets bijdraagt, om nog te zwijgen van blessures.

Trainen voor een marathon is niet eenvoudig. De laatste tijd zie je steeds meer mensen die de training niet voldoende serieus nemen. Het klinkt al bekend, maar hier geldt ook: beter kwaliteit dan een enorm volume. Ik beveel 8 lange sessies in een 12- 14 weken specifieke training aan, beginnend met 70 min en max. 2:30 – 3 uur (rekening houdend met je niveau en op welke hoogte getraind word).

Na een zware training moet er altijd een rustige dag volgen: of het nu volledige rust is of een herstelloopje (zwemmen of fietsen is ook mogelijk, maar rustig aan). Als je gewend bent om op zaterdag een lange duurloop te doen, dan is het ideaal om op zondag te rusten. Gedurende de doe je vervolgens een herstelloop, bijvoorbeeld een dag na je intervaltraining. En dat is dan ook echt een rustig loopje. Tussen een 50 tot max. 60% van uw capaciteit! Ik heb gemerkt dat het moeilijk is voor ervaren hardlopers om langzaam te lopen, maar ik raad zeer aan je snelheid te verlagen omwille van de resultaten, en ook om blessures te voorkomen. Zie deze rustige training als de kers op de taart en geniet er (even) van!

Ik heb o.a. in Ethiopië getraind en het was voor mij indertijd een eye-opener om met Haile Gebrselassie de rustige trainingen mee te doen. De eerste keer kon ik niet geloven wat hij aan het doen was en ik wilde er meer vaart in zetten, maar ik dacht dat als hij wereldrecords, Olympische medailles enz. heeft gewonnen, wie ben ik dan om aan de training te twijfelen, toch?  Vroeger dacht ik dat ik mijn herstelloopjes in de middag toch wel redelijk langzaam deed, echter ook ik moest leren om langzamer te lopen en het leverde mijn belangrijkste resultaten op!

Vaak hoor je dat het herstel drastisch de bloedsomloop in je benen verhoogt, melkzuur verwijdert etc. De waarheid is dat de melkzuurniveaus binnen een uur na een training weer normaal zijn. Melkzuur is ook niet de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid in je benen en er is nog steeds niet veel bewijs dat de het herstelloopje spierweefsel herstelt en de glycogeenvoorraad bevordert.
Het echte voordeel van de herstelloop is dat het u in staat stelt om de optimale balans te vinden tussen twee factoren die een belangrijk effect hebben op uw conditie en uw resultaten: de stress van training en het volume van de race. Een goed hersteld lichaam maakt het mogelijk optimaal van een zware training gebruik te kunnen maken. Succes!

Deel het artikel

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.